Ouders / Kinderen 0-12

U komt met uw (jonge) kind voor het eerst naar de tandarts. Dat is zowel voor u als voor uw kind een belevenis! De eerste keer komt u altijd bij een tandarts en dan wordt u het hemd van het lijf gevraagd. Want het is voor ons belangrijk om zoveel mogelijk te weten over de gezondheid van uw kind en de gewoontes omtrent eten en tandenpoetsen bij u thuis. En we starten met het wennen om in zo’n grote tandartsstoel te gaan zitten. Voor uw kind leuk om even met de knopjes de stoel omhoog en omlaag te zetten. Als het lukt wordt ook even in de mond gekeken, samen tanden en kiezen tellen en dan kan de tandarts meteen zien waar nog wat aandacht aan gegeven mag worden.

Wennen is een belangrijke eerste stap. Het is belangrijk dat uw kind zich comfortabel voelt bij de tandarts en dat de gebruikte instrumenten vertrouwd zijn. Dit wordt op een speelse manier in een 2e en 3e afspraak gedaan door één van onze preventie assistenten. Uw kind gaat met de spiegel meekijken in de mond, de tanden tellen en voelt de instrumenten op de handen. En vanzelfsprekend wordt gewerkt aan een rustige houding in de stoel, met de handjes over elkaar op de buik.

De poetsinstructie is eveneens van groot belang. Hierbij wordt samen met u gekeken hoe u het beste de tanden kunt poetsen. Hierbij houden we rekening met uw situatie, welk moment van de dag past het beste in uw routine. Ook krijgt u uitleg over de houding van u ten opzichte van uw kind -soms is het handiger om uw kind op uw schoot te leggen- en waar u bij het poetsen op kunt letten.

Bij oudere kinderen is het nog steeds belangrijk om samen de poetsinstructie te volgen. Uiteraard stimuleren we dat de kinderen zelf hun tanden poetsen. De ervaring leert dat de fijne motoriek pas op 12-jarige leeftijd voldoende is dat de kinderen het helemaal zelf kunnen. Dus voor u als ouder blijft er een rol weggelegd om na te poetsen.

Tot slot bespreken we het ontstaan van gaatjes. Want met het tandenpoetsen wordt zoveel mogelijk de  tandplak verwijderd, een zacht kleverig laagje dat veel bacteriën bevat. Tandplak ontwikkelt zich in de loop van de dag op tanden en kiezen en veroorzaakt gaatjes (cariës) en tandvleesontsteking. En daar komt de voeding om de hoek kijken. Want suikers bevorderen de ontwikkeling van tandplak en cariës. Het gemak om jonge kinderen een drinkbeker limonade te geven kennen we allemaal. Dat dit heel schadelijk is voor het glazuur van de tanden wordt vaak vergeten. En vaak is het gewenning en blijkt een beker met water net zoveel voor rust te zorgen als de zoete variant. Onze preventie assistenten spreken dit allemaal rustig met u door, waarbij weer uw gewoonten centraal staan.

Wat is goed voor je tanden?

 

Voor leerlingen van de basisscholen die bij Jeugdtandzorg West zijn aangesloten is er een extra dienstverlening mogelijk in de vorm van haal- en brengservice.

Wanneer u hebt aangegeven dat uw kind gebruik gaat maken van deze haal- brengservice dan zal de halfjaarlijkse controle en (indien nodig) fluoride behandeling van uw kind op school plaatsvinden. Mocht tandheelkundige behandeling of nader onderzoek nodig zijn, dan worden de kinderen door onze deskundige begeleiding in groepjes onder schooltijd opgehaald en in de praktijk behandeld. U krijgt hiervan vooraf bericht. Na behandeling worden de kinderen teruggebracht naar school. Dit met een maximum van 3 bezoeken. Rekent u erop dat u een brief kan ontvangen met het verzoek uw kind te begeleiden!